Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Surdegsmåndag! 27 sept



Kommer ni ihåg
mina salt och pepparkvarnar?
Här kommer mer från AdHoc. En jättefin bordständare!
Snygg design
och med en "lång" pip som gör det enkelt att tända värmeljus
långt ner i ljusstakar!
Visst är den fin!
Använder den dagligen!
Bra julklappstips! Finns att köpa i din Önskabutik!



Måndag med besked!
Ord
och inga visor!
Slut
på sötebrödsdagarna!
Kärt barn har många namn.

Helgen innebar dock en hel del jobb.
Även släkten engagerades och hjälpte till, vilket
jag tackar ödmjukast för!
Nu kan jag stoltsera med att det inte ekar i mitt
vardagsrum längre och att göra-hinderbana-tiden
på ett fritt golv är förbi.

En del Ikeanytt, en del gammalt och en del lånat -
så var möbleringen klar.
Nästan i alla fall.
Stupade i säng i går natt, nöjd och glad över
mitt "nya" vardagsrum.
Köket däremot är fortfarande grönt. Illgrönt. Florocerande. Typ.



I morse satte jag grunden till min vetesurdeg.
Receptet
som jag tänker använda denna gång kommer
nedan för alla er som är intresserade av att prova.
Det är inte svårt.
Jag lovar!

Tänk bara på att ha ett färskt vetemjöl,
gärna ekologiskt
för bästa resultat
och en väl rengjord glasburk.
Sen är det bara att köra i gång!



Vetesurdeg

Dag 1

3 dl varmt vatten
1 msk honung
4 dl vetemjöl


Rör i hop vatten, mjöl och honung i en glasburk/skål.
Förslut med lock eller plast.
Förvara burken på ett varmt ställe i huset.
Det får gärna vara upp emot 30 grader.
Skåpet ovanför kylen brukar vara bra.
Skaka burken lite andra dagen.

Dag 3

1, 5 dl vatten
2 dl mjöl

Rör ned vattnet och mjölet i surdegen.
Ställ tillbaka på samma ställe.

Dag 4

1.5 dl vatten
2 dl vetemjöl

Samma som dagen innan. Rör ned vattnet och mjölet
i surdegen och ställ tillbaka på samma ställe.

Dag 5

Nu kan du baka med surdegen!!
Om du inte har tid att göra det just idag,
ställ in den i kylen och mata den med 2 dl mjöl och 1 dl vatten
1-2 gånger i veckan.
Eller så kan du frysa in den i lagom storlekar. Då är det bara att
ta fram en del nästa gång du vill baka.
Superkäckt!!

So Long! Lönen kommer, lönen går....


http://www.facebook.com/group.php?gid=6385206539
Kommentar postad
Så, nu har jag skrivit ut surdegsreceptet, just surdeg passar mig idag...frågan är bara om jag har rent mjöl i påsen? :D

Kul att du börjat på lite ordning i din nya boning:)

Kraaaaaaaaaam
Y
Kommentar postad
Nu skall här göras surdeg! Försvinner sötsuget med det sura?! :) Hur mycket surdeg använder du vid varje bakning? Den där tändaren skall jag köpa - ursnygg! Lev väl i ditt nya v-rum och ditt gröna kök! Kram!
Kommentar postad
Jag har också satt en surdeg, hittade ett recept i tidningen BAKA men där skulle man använda grovt rågmjöl och den skulle matas lite oftare ;o) Vi får se hur det blir....

Skönt att du äntligen fått ordning i ditt vardagsrum, använder du mitt bord eller åkte det i sopporna?;o)

Nu håller jag på och bakar morotsbiscotti, var tvungen att baka för att lugna själen lite ;o)



Kramar till dig
Kommentar postad
Supersnygg tändare glömde jag att säga :o)



Kramen
Kommentar postad
Du pratar om ditt vardagsrum,men jag såg inga bilder där ifrån.

Jag måste ha något fel på min dator ;)

Ha en fortsatt bra dag!

Kram!

Kommentar postad
Taaaaack för receptet, sitter nu här med en precis utprintad sida, så nu ska jag kila ner o fixa detta;))



Härligt att du känner dig nöjd med vardagsrummet, ganska så skönt att slippa hinderbanan också kan jag tänka mig;))

kramizzzz

Kommentar postad
Vilken cool bordständare!

I går bakade jag äntligen dina mjölkchokladsnittar. Fast jag hade ingen mjölkchoklad så jag tog vit choklad i stället och det blev bra det me´:)

Kram
Kommentar postad
Det där sista var väldigt talande tycker jag. Lönen kommer, lönen går, håller jag med om som precis betalat månadens räkningar, så roligt ;)

Surdeg alltså, attans att den ska ta flera dagar att göra. Jag som vill baka bröd i morgon!!!

Kram.
Kommentar postad
Jag som har fått för mig att det är svårt att göra surdet, det där lät ju busenkelt :) Tack för receptet!!



Skönt att du börjar komma i ordning i ditt nya hem, hoppas ditt grön kök kan få en makeover inom kort oxå!



Hoppas veckans första dag varit bra för dig vännen



Kramar Bella
Kommentar postad
Önskar dig en fin kväll :))

Kram

Kommentar postad
kanske man ska våga prova , aldrig gjort
Kommentar postad
Det känns ju väldigt avancerat att sätta en surdeg även fast många entusiaster försäkrar att det inte alls är svårt :-) Men jag kan tänka mig att har man väl börjat göra sina egna surdegsbröd är det svårt att gå tillbaka till butikernas storsäljare "Lingongrova" etc...



Hoppas att du har en skön kväll, kramar!
Kommentar postad
En sån tändare skulle jag faktiskt behöva! Man bränner ju alltid fingrarna när man ska tända värmeljusen.



Skönt att du börjar få ordning i lägenheten.



Kram
Kommentar postad
Nu måste du visa ditt vardagsrum!! EN fråga, som jag aldrig får svar på när man bakar surdeg, hur mycket av surdegen tar man vid varje tillfälle??Kram
Kommentar postad
SV: men vad är det jag läser......din pojke har varit på sjukhuset... hoppas att det inte är nåt allvarligt o att han är hemma igen.

Tänk om våra barn o barnbarn alltid alltid kunde få må bra o vara friska;))

Surdegen står så fint i skåpet ovanför kylen, lite svårt att hitta nåt varmt ställe;)

Ska bli spännande sen när det är dags för bakning;)

kramizzzzz o sköt om dig
Kommentar postad
Vad skönt att du börjar komma i ordning, hoppas vi får se lite bilder sen på fina lägenheten!

Har provat på att göra en surdegsjäst och jag tror väl egentligen att vi lyckades, men ändå inte... Resultatet blev inte vad vi hade hoppats, kanske skulle jag ta och prova ditt? Det är ju så gott när det är gott ;-)

Hoppas du får en underbar tisdag, kram Malin
Kommentar postad
Så härligt att du fått ordning på vardagsrummet! Och den där tändaren var inte dum...

Tack rara för att du kom ihåg fjärilarna, men till min lycka är det ett par som i detta nu håller på att fladdra till mig :-) Ha en toppen dag goa du! <3
Kommentar postad
Så skönt att du börjar komma tillrätta i ditt nya hem. Den där tändaren var skitsnygg. Den skulle passa perfekt härhemma. Då behöver man inte gömma undan den mellan ljuständningarna..



Surdeg har jag aldrig provat mig på. Vad är skillnaden att baka på den och baka "vanligt"?



Kramisar
Kommentar postad
God kväll pinglan..Nu har hösten kommit till oss,,riktigt kalt i morse när jag var ute och promenerade.

Så snygg tändare,,sån vill jag med ha :) Hoppas att din dag har varit en bra dag..Ha en mysig kväll.kram kram
Kommentar postad
Det är synd att närmsta Önska-butik ligger i Umeå, åtta mil härifrån. Du visar så snygga saker som kan köpas där, salt och pepparsakerna är ju perfekta julklappar!

Ha en härlig kväll/kram
Kommentar postad
Det var minsann en snygg tändare! Jag tycker att alla tändare är så fula så jag stoppar alltid undan dem i lådor...och sen kan jag aldrig komma ihåg VILKEN låda jag lagt dem i. Jag får alltid leta!

Men den där är ju så snygg att man t.om kan ha den framme utan att skämmas! ;)

Kram
Kommentar postad
vad skönt att du börjar få iordning och du, vad ska man med släkten till om de inte ställer upp lite :)

kramar
Kommentar postad
Okey, jag har gått med=D Men jag tror jag har det för svalt där ovanför kylskåpet, men jag testar, man vet ju aldrig, men skriv utförligt hur du gör. Jag ligger en dag efter dig nu, för att kunna handla sakerna som ev.behövs=D Kram
Kommentar postad
ska pröva din variant av surdeg gjorde förra veckan men det ville sig inte :(

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben